En småländsk historia

På Terrassgatan i Sävsjö ligger en vacker villa med en speciell historia. Det är nämligen det gamla församlingshemmet som tidigare låg någon kilometer bort på andra sidan järnvägen. När det gamla vackra huset hotades av rivning slog Jonas och Therese Petersson till och köpte huset med villkoret att flytta det. Sagt och gjort, hela huset lyftes upp på en stor trailer och gled kejserligt genom Sävsjö, över järnvägsviadukten och till sin nya hemvist på Terrassgatan. Numera bor sonen Hugo i huset med sin familj.

Det är så de fungerar Jonas och Therese, de ser möjligheter och hittar lösningar. Jonas är byggmästare och bedrev byggverksamhet i många år. Ibland ville fastighetsägare ha hjälp med att byta fönster och Jonas och Therese insåg att det var många hus på Höglandet som skulle må bra av ett fönsterbyte.

Bra investering

– Att byta fönster är kanske den investering som kan lyfta känslan och utseendet på ett hus allra mest, förklarar Therese. Nya fönster ger ökad komfort, mindre buller och sparar energi. Faktum är att enligt Energimyndigheten går en tredjedel av värmen ut genom fönstren i gamla hus. Dessutom blir det väldigt vackert och gör att äldre hus känns moderna och lättskötta utan att tappa charmen. Man får ofta tillbaka hela kostnaden för fönsterbytet med råge vid en eventuell försäljning av huset.

Lättskötta fönster

Just lättsköttheten blir tydlig när Jonas visar hur smidigt det är att tvätta ett nytt fönster, även på de övre våningarna. Utan någon stege eller akrobatiska manövrar, putsar man enkelt både ut- och insidan inifrån genom snillrika gångjärnslösningar. En annan stor fördel för alla som någon gång ägnat  semestern åt att skrapa och måla fönster, är att väljer man ett fönster med aluminiumbeklädnad så är fönster underhållsfritt och behöver inte skrapas och målas.

Specialiserade på fönsterbyte

Byggföretaget finns kvar i botten men nästan all verksamhet bedrivs nu under namnet Smålandsfönster och man är helt specialiserad på att byta fönster och dörrar.
– Vi satsade på att specialisera oss och profilera vårt företag på ett tydligt sätt. Vi tog hjälp av en lokal reklambyrå och har satsat på marknadsföring i lokala medier, satsningar som gett resultat.
Men det hjälper inte bara att ha snygg marknadsföring och annonsera även om det är oerhört viktigt. Man måste leverera rätt saker till rätt pris för att skapa en långsiktigt positiv utveckling.
– Våra montörer är väldigt skickliga och genom att vi är specialiserade går arbetet lättare och vi kan lämna ett riktigt bra pris även på montaget.

Dessutom får man 30 % av arbetskostnaden rabatterad genom Rot-avdraget. Helt plötsligt är det möjligt för många människor att investera i en uppfräschning och förbättring av hemmet genom att byta till nya fönster.

Hembesök

Smålandsfönster tar hand om hela processen. Therese åker ofta på besök hos den som vill byta fönster, mäter, ger tips och förslag. Kunden får sedan en offert på vad hela arbetet kostar inklusive allt, som nya lister, plåtbleck, bortforsling av de gamla fönstren och så vidare. Kunden ska kunna komma hem till ett hus med nya fönster då montörerna gör allt klart och byggstäder efter sig.

Småländskt rakt igenom

Som namnet säger är hela processen småländsk. Fönstren som specialtillverkad till varje hus kommer från olika fönsterfabriker i Småland. Montörerna är smålänningar liksom företagsledningen. Till och med priset är småländskt och Jonas och Therese berättar att de märkt att när de jämförs med andra aktörer på marknaden med jämförbara alternativ så ligger de oftast mycket bra till även kostnadsmässigt.

Årets företagare 2018!

Företagarna har utsett Smålandsfönster/Byggmästare Jonas Peterson AB till årets företagare 2018, med följande motivering:
Genom sitt affärsmässiga och långsiktiga arbete I företaget har företagaren byggt upp en väl fungerande verksamhet. Tillsammans med sin familj och personal har företaget ständigt utvecklats och drivit med god lönsamhet. Att uthålligt hålla fast vid sin affärsidé och ta väl förankrade steg framåt gör att företagaren är en god förebild för andra företagare. Företagaren har utvecklat både affär och verksamhet på ett kreativt och framåtsyftande sätt. Detta har gjorts med hänsyn till historia kring hus och byggnader men samtidigt med framtiden I focus och långsiktigt perspektiv.

Läs mer i Vision Höglandet här…

Lokala lösningar

– Vi tror på det lokala, förklarar Therese. Det är bra med närhet och långa relationer till kunderna. Vi finns kvar på plats om det skulle uppstå någon fråga eller så och det ger trygghet. Montörerna har jobbat med oss i många år och kan både Höglandet och produkterna på sina fem fingrar. Speciellt roligt är att vi får så många jobb på rekommendation, det visar att kunderna är nöjda och det ger trygghet för nästa kund, förklarar hon.

Mycket bra priser

Stora volymer och nära samarbete med fönstertillverkare gör att Smålandsfönster kan leverera alla slags fönsterlösningar och till mycket konkurrenskraftiga priser. Den som vill göra jobbet själv kan köpa fönster fördelaktigt även utan montage. På företagets hemsida www.smalandfonster. nu kan man läsa om många höglänningar som bytt fönster med hjälp av Smålandsfönster. Lovorden staplas på varandra och det verkar som om familjen i det före detta församlingshemmet bara har börjat sin resa med att hjälpa människor till en bättre livskvalitet genom att skapa vackrare och funktionella boendemiljöer genom nya och bättre fönster och dörrar.